Verschillende soorten schuifzeilopleggers

 

Er zijn verschillende soorten schuifzeilopleggers, die allemaal andere eigenschappen hebben. Voor elke klus kan zo’n verschil net essentieel zijn. Daarom is het handig om te weten wat de verschillende soorten schuifzeilopleggers zijn en wat je er mee kan. 

Algemeen

Een schuifzeiloplegger is de meest voorkomende oplegger op de wegen van Europa. Wat is een oplegger ook alweer? Dat is het achterste gedeelte van een vrachtwagen. Een vrachtwagen bestaat namelijk uit twee delen. Het voorste deel, de cabine, wat vaak van de chauffeur zelf is, fungeert als trekker. Daaraan zijn allerlei verschillende opleggers, ook wel trailers genoemd, te koppelen. Een van die soorten opleggers is dus de schuifzeiloplegger, en er zijn ook weer verschillende soorten schuifzeilopleggers. In het algemeen zijn schuifzeilopleggers trailers die heel eenvoudig in- en uit te laden zijn. Het grote voordeel is namelijk dat de laadvloer aan alle zijden toegankelijk is, wat bij andere trailers vaak niet het geval is. En dat terwijl de laadvloer en dus de lading wél overdekt blijft!

Standaard schuifzeiloplegger

Deze is qua capaciteit vergelijkbaar met een box-trailer. Maar het verschil is natuurlijk dat ze zijkanten van de schuifzeiloplegger uit zeil bestaan en dat er hier dus veel makkelijker toegang tot de lading is. Deze standaard schuifzeiloplegger is 13,6m lang en heeft doorgaans drie assen, met een draagvermogen van 9 ton per as. Wat voor deze en voor alle andere soorten schuifzeilopleggers geldt: de verschillende soorten komen stuk voor stuk ook in verschillende maten. 

Semi-schuifzeiloplegger

Een semi-schuifzuiloplegger met diepbouw heeft eigenlijk the best of both worlds. Deze trailer heeft een enorm volume en zo een groot laadvermogen. Er kunnen dus heel veel kubieke meters lading in. De schuifzeilopbouw zorgt voor een groot gemak bij het beladen van de wagen. Je kan dus zowel eenvoudig in- en uitladen als een grote lading vevoeren. 

Mega-schuifzeiloplegger

Deze zijn nog groter dan de normale opleggers. Waar een normale schuifzeiloplegger een hoogte heeft van tussen de 2,70m en 2,85m, is deze mega-schuifzeiloplegger wel 3m hoog en heeft hij ook nog eens een hefbaar dak. Voor volumes en ladingen boven een bepaalde hoogte is dit dus superhandig. 

City trailer

Deze zijn flexibel en wendbaar en, je raadt het niet, uitermate geschikt voor gebruik in de stad, waar vaak een stuk minder ruimte is dan op andere plekken. Deze opleggers zijn wat korter dan normale schuifzeilopleggers. Ze hebben vaak een laadklep of een aansluiting voor een meeneemheftruck. Voor winkelstraten bijvoorbeeld is dit echt een uitkomst. 

Genoeg soorten om uit te kiezen dus. Voor iedere lading en iedere chauffeur wat wils! 

Geef een antwoord